Либийските власти са освободили в неделя Саади, един от синовете на бившия диктатор Муамар Кадафи, след седем години, прекарани в затвор в столицата Триполи, съобщи говорител на либийското правителство, цитиран от Асошиейтед прес.

Мохамед Хамуда, говорител на преходното правителство, каза, че Саади Кадафи е излязъл на свобода от затвора "Ал Хадаба", където са затворени много функционери на режима на Кадафи в очакване на процес, предимно във връзка с репресиите срещу въстанието през 2011 г., което свали дългогодишния диктатор и доведе до убийството му.

Хамуда не даде подробности за обстоятелствата около освобождаването на Саади Кадафи, но каза, че властите просто са изпълнили съдебно разпореждане за освобождаването му отпреди две години.

Според местни медии Саади Кадафи е бил освободен, след като е бил оправдан по обвинения, свързани с въстанието срещу управлението на баща му. След освобождаването си той е отпътувал за Турция, твърди информационният сайт "Ал Марсад".

По време на бунта през 2011 г. той беше начело на бригада от специалните сили и участва в репресиите срещу демонстранти и бунтовници.

По време на рухването на режима на баща си той избяга през пустинята в Нигер, но беше екстрадиран през 2014 г.

При управлението на Муамар Кадафи Саади беше известен с луксозния си живот. Освен това той гледаше на либийското футболно първенство като на свое владение. Саади игра за няколко либийски отбора, както и за един италиански, преди да даде положителна проба за забранени субстанции.
 

При един случай през 1996 г. либийските сили за сигурност откриха огън по посетители по време на мач в присъствието на Саади. Освен това той беше заподозрян за убийството през 2005 г. на популярния либийски футболист Башир ал Рияни, отявлен критик на режима на Кадафи.

Муамар Кадафи имаше осем деца. Трима от синовете му, Мутасим, Сеиф ал-Араб и Хамис, загинаха при въстанието през 2011 г. Сеиф ал-Ислам, предполагаемият наследник на властта при режима на баща си, живее в Либия след освобождаването си през 2017 г. Друг син на Кадафи, Ханибал, се смята, че се намира в затвор в Ливан.

Дир.бг