Уникален златен Iphone с гравирания лик на руския президент Владимир Путин и герба на Русия е открит от украинската полиция при ареста на Евелин Банев-Брендо в столицата Киев, съобщиха местните медии "Вечерен Киев" и "Главком", като публикуваха и снимка на апарата бижу.

Той е изработен от злато и черен титан от италианската компания Caviar. Телефонът е пуснат в продажба преди 4 години на цена от над 3000 долара. Изработени са само 99 бройки, като на гърба на телефона има и надпис "Supremo Tre Volte" ("Три пъти превъзходен" - заради трите мандата на Путин като държавен глава).

55-годишният Банев, известен и като "Кокаиновият крал", е арестуван в район край украинската столица във вторник. Установено е, че българинът, издирван от три държави заради влезли в сила присъди за трафик на наркотици и пране на пари, се е укривал във взета под наем къща.

В нея Брендо съжителствал с още двама мъже - граждани на Молдова и Румъния, също криминално проявени. Той е имал фалшиви документи за самоличност, а при обиска на къщата украинските полицаи открили оборудвана нарколаборатория и посеви от канабис, както и 39 пакета с готова за пласиране продукция.

Прокуратурата в Киев е поискала задържането на Банев за срок от 40 дни, а от българското обвинение съобщиха, че вече са предприети действия по задвижване на процедурата за екстрадицията му.

55-годишният Банев е издирван с международна заповед за арест заради трафик на наркотици и пране на пари. Банев беше осъден в Румъния на 10,5 г. затвор за трафик на 51 кг кокаин и в Италия - на 20 г. по т.нар. афера "Кокаинови крале". През 2018 година у нас пък Върховният касационен съд потвърди 6-годишната му присъда за участие в престъпна група за пране на пари.

Дир.бг