Северна Корея извърши успешни изпитания на нов тип крилати ракети с голям обсег, предаде Ройтерс, като се позова на Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

Пробните изстрелвания са били извършени през уикенда. Ракетите са прелетели 1500 километра за 7580 секунди, преди да поразят целите си, и са паднали в севернокорейски териториални води.

Агенция Йонхап съобщи, цитирайки КЦТА, че изпитанията на новия тип крилати ракети са били извършени след две години изследователска дейност, отбелязва още КЦТА.

Точните им характеристики не са посочени поради секретност.

"Развитието на тази оръжейна система, която е насърчавана под специалното внимание на Централния комитет на партията, е от стратегическо значение, тъй като е друго ефективно възпиращо средство, което ни позволява надеждно да гарантираме сигурността на нашата държава", съобщава КЦТА, и посочва, че новите ракети са "стратегическо оръжие, което е изключително важно".

През август КНДР прекъсна връзките си с Южна Корея в отговор на съвместни военни маневри със САЩ. Пхенян нарече учението "лудост" и репетиция за инвазия на Север, докато президентът на Южна Корея Мун Дже Ин беше обвинен в "предателство".

На 9 септември - два дни преди тестването на ракетите, в Пхенян се състоя военен парад, посветен на годишнината от основаването на КНДР. В столицата на Северна Корея се чу ревът на двигатели на бойни самолети.

Според годишния доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), КНДР може да възобнови работата на реактора за производство на плутоний в Йонбьон.


Дир.бг