Норвегия гласува след национална предизборна кампания, доминирана от изменението на климата и увеличаващата се разлика в богатството. Същевременно изглежда сигурно, че който и да спечели, на пръв поглед ще може да гарантира, че отказът на страната от петрола - и създаваните от него работни места - е постепенен.

Проучванията на общественото мнение показват, че опозиционната Лейбъристка партия е на път да замени управляващата консервативна коалиция на Ерна Солберг, макар че лейбъристите ще се нуждаят от подкрепа от две или повече други партии, за да си осигурят парламентарно мнозинство.

След доклад на ООН от 9 август, предупреждаващ, че глобалното затопляне беше опасно близо до излизане от контрол, изменението на климата се превърна в един от двата основни въпроса за дебат.

Другият, в страна, където егалитаризмът е утвърдена ценност, е нарастващото несъответствие между богати и бедни.

Мъжът, който се очаква да стане премиер след гласуването на 12-13 септември, лидерът на лейбъристите Йонас Гар Стьоре, се ангажира да преодолее неравенството, като предложи данъчни облекчения на семейства с ниски и средни доходи и да повиши ставките за богатите. "Трябва да се осигурят равни права и равни възможности, каза той пред "Ройтерс". (Неравенството)... се увеличава през последните години. Така че по-справедливото разпределение е основа на нашата политика и това ще се усети."

Делът на норвежките деца, които трайно живеят в домакинства с ниски доходи, е нараснал от 3.3% през 2001 г. до 11.7% през 2019 г. според статистиката на Норвегия. Цените на жилищата са изпреварили заплатите, като са се увеличили шест пъти за 30 години.

Бъдещето на петрола

Стьоре казва, че правителството му ще се съсредоточи и върху намаляването на емисиите на въглероден диоксид в Норвегия в съответствие с Парижкото споразумение от 2015 г. В същото време то ще работи, за да избегне загубата на работни места в най-голямата си експортна индустрия, производството на нефт и газ.

"Имаме девет години, за да постигнем целите за 2030 г. за постигане на целите на Париж, така че ще намалим 55% от нашите емисии," каза той. "Това е огромен преход, така че наистина трябва да продължим през първите четири години. За да има справедлива политика по изменението на климата, е необходимо по-активно участие на... държавата, за да се подкрепи този преход."

Работниците ще трябва да разчитат на подкрепата на две или повече други партии, за да прокарат своята политика, сочат социологическите проучвания. Партията на зелените, социалистическата левица и вдъхновените от марксистите червени - всички подкрепящи околната среда - се очаква да спечелят и ще се стремят да повлияят на следващото правителство, както и селската Партия център.

По-малките партии ще търсят компромиси, за да намалят амбициите на петролната индустрия, като например да ограничат способността ѝ да проучва още находища.

Но тъй като другите двама възможни кандидати за премиер - Солберг и Тригве Слагсволд Ведум от Партията на центъра - също подкрепят продължаването на сондажите, изглежда, че засега има малък шанс лобито за околната среда да обяви края на петролната индустрия, която представлява 42% от националния износ и създава работни места на около 160 хил. души.

Норвегия е най-големият производител на петрол в Западна Европа, изнасяща около 4 млн. барела петрол на ден.

Дневник