В Гърция в понеделник влязоха в сила нови изисквания за тестване и ограничения за неваксинирани срещу COVID-19.

Неваксинираните работещи ще трябва да се тестват веднъж или два пъти седмично, а достъпът до определени помещения на закрито ще бъде лимитиран само до ваксинираните или преболедувалите през последните шест месеца, съобщава в. "Катимерини".

Мерките ще се прилагат до 31 март.

Работещите в частния и публичния сектор ще се тестват веднъж, а тези в туризма, заведенията, студентите и преподавателите - по два пъти седмично. Разходите за изследванията от 10 евро са за сметка на изследваните.

Заведенията за забавления на закрито, ресторанти, барове и кафенета ще бъдат достъпни само за ваксинирани или наскоро възстановени клиенти, като проверките се извършват на входовете чрез електронно приложение, което сканира сертификатите за COVID-19.

Неваксинираните хора ще могат да влизат в киносалони, театри, музеи, археологически обекти и спортни зали само с доказателство за отрицателен бърз тест, проведен до 48 часа по-рано. Местата ще имат право да приемат само ваксинирани клиенти, ако желаят.

Маските ще бъдат задължителни за всички в закрити обществени зони и оживени места на открито.

Сертификати се изискват и за пътуване със самолет, влак, ферибот или междуградски автобус за всеки на възраст над 12 години. За деца на възраст 5-12 г. се приемат направени извън лаборатории тестове, като резултатите трябва са качени на правителствен уебсайт.

"Ако мерките бъдат правилно приложени, би трябвало да можем да избегнем случилото се през октомври миналата година", каза миналата седмица експертът по инфекциозни болести и съветник на правителството Гкикас Магиоркинис.

1319 нови случая са регистрирани за изминалото денонощие и 28 смъртни случая. Пациентите на вентилация са 379.

Ваксинирани в Гърция са 64.7% от пълнолетните граждани.

Дневник