Беларуският президент Александър Лукашенко изрази днес задоволството си от руско-беларуските военни учения "Запад-2021", предаде "Франс прес".

Беларуският лидер направи това, докато инспектираше един от обектите, на които се провеждат ученията. В ученията "Запад-2021", които се провеждат на девет руски военни бази, на пет беларуски военни бази и в Балтийско море, участват 200 хиляди военни, съобщи руската армия. Ученията бяха разкритикувани от граничещата с Беларус Полша, отбелязва "Франс прес".

"Вашите действия по време на тези учения доказаха по очевиден начин, че армиите на нашите държави и беларуският народ са готови да действат заедно, за да гарантират суверенитета и независимостта ни", каза Лукашенко на полигона "Обуз-Лесновски" в Беларус, обръщайки се към военни, взели участие в ученията.

Лукашенко подчерта, че провеждането на ученията е било изключително важно на фона на продължаващата хибридна агресия на Запада по отношения на Беларус и Русия, отбелязва "Франс прес". "Не можем да се отпускаме, като си спомним какво се случи през 1941 г.", заяви беларуският президент, имайки предвид инвазията на Съветския съюз от нацистка Германия.

Откакто Минск беше санкциониран от Запада във връзка с репресиите срещу протестното движение миналата и тази година, Лукашенко се сближи с Москва. Беларус няма да поддържа контакти със Запада, докато не бъдат отменени санкциите, каза Лукашенко пред журналисти, предаде ТАСС.

Освен това Лукашенко обяви, че Беларус планира да купи руски оръжия на стойност един милиард долара.

Става дума за противовъздушни комплекси С-400, предаде беларуската информационна агенция "БелТа".

/БТА/Дневник