Ленен плат от древен Египет е запазил повече от четири хиляди години забележителни механични качества, които дават възможност за използването на тази тъкан в съвременни композитни материали, съобщи АФП, като цитира публикация в специализираното издание "Нейчър плантс".

Бежовото погребално платно, датирано между 2140 г. и 1976 г. пр.н.е., от 1929 г. е в колекцията на Лувъра.

Екип учени от Изследователския институт "Дюпюи дьо Лом" на университета на Южен Бретан, Франция, подлагат плата на поредица от тестове, за да сравнят устойчивостта му и запазването на структурата му.

Те били "изненадани да установят сходни свойства на тъканта след хилядолетното му остаряване и почти никаква промяна в механичните му свойства", каза ръководителят на изследването инж. Ален Бурмо от института.

"Чрез изследване на процеса на остаряване на стари тъкани искаме да се научим как да разработване по-ефективни съвременни материи", обясни той.

Ленени влакна се съдържат в множество композитни материали в автомобилната индустрия, аерокосмическия сектор и корабоплаването. "В автомобила си вероятно всеки от нас има ленени влакна, смесени с полимери", каза Бурмо.

Дарик