Съветникът по националната сигурност на Пакистан обяви, че страната не може да приема повече бежанци от Афганистан по няколко причини, включително финансови затруднения, предаде "Асошиейтед прес".

Пакистан в момента не може да приема повече бежанци, каза Моид Юсуф на пресконференция в Исламабад.
Той посочи, че Пакистан вече е приел над 3 милиона афганистански бежанци, които са избягали от войната и насилието в страната им през последните десетилетия.

Юсуф каза, че Пакистан ще опита да направи всичко възможно, за да помогне на Афганистан, но трябва да бъдат засилени международните усилия, за да бъде предотвратена хуманитарна криза. Той призова международната общност да не повтаря грешката да изостави Афганистан.

Съветникът по националната сигурност също така предупреди, че "Ислямска държава" и други бойци, включително пакистанските талибани, може да се възползват от тази ситуация. Няма нужда да се мисли много, за да се разбере какво ще се случи. Ще има вакуум в сигурността.

Вече знаете, че "Ислямска държава" е тук, пакистанските талибани са тук, "Ал Кайда" е тук, каза той, като добави, че тези групировки са заклети врагове и на Пакистан, и на Запада. Ако Афганистан бъде дестабилизиран, това ще окаже влияние на Пакистан, каза Юсуф.

Дестабилизация

Новият талибански началник на генералния щаб на въоръжените сили на Афганистан Кари Фасихудин обеща да смаже афганистанските дисиденти, които дестабилизират страната с приказки за съпротива, етнически права и демокрация, предаде ДПА.

Фасихудин, известен сред талибаните като "Завоевателя на севера", каза, че дисидентите се опитват да подкопаят сигурността и да доведат страната до гражданска война. Той съобщи, че се водят консултации за организирането на силна армия в близко бъдеще и че тя ще бъде способна да защитава страната.

Радикалите бойци превзеха столицата на Афганистан миналия месец. Ислямистите също така завзеха бойна техника, муниции и екипировка, принадлежала на предишното правителство, включително и военен самолет.
След падането на Кабул лидерът на антиталибанската опозиция Ахмад Масуд формира в провинция Панджшер Национален фронт за съпротива срещу талибаните. Масуд обяви "общонационално въстание", което доведе до много демонстрации в няколко провинции, контролирани от талибаните. Те подеха офанзива срещу Панджшир, поеха контрола върху провинцията и извършиха репресии срещу противниците на властта.

Дневник