Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че френските военни са убили лидера на групировката "Ислямска държава в Сахара" Аднан Абу Уалид Сахрауи, предаде "Ройтерс".

Това е още един голям успех в нашата борба срещу терористичните групировки в Сахел, написа през нощта Макрон в профила си в "Туитър".

Групировката "Ислямска държава в Сахара" действа в граничния район между Мали, Буркина Фасо и Нигер и е свързана с джихадистката организация "Ислямска държава". Лидерът ѝ Аднан Абу Уалид Сахрауи бе категоризиран като "световен терорист". Групировката е създадена през 2015 г. и е обвинявана за голяма част от атаките в региона. Сред тях са и убийствата на френски хуманитарни работници миналата година.

Според френския министър на отбраната Флоранс Парли Сахрауи е убит от сили на френската операция "Бархан", която се бори с ислямисти в Сахел (огромна зона, простиращата се в през целия африкански континент, макар мисията да се ограничава до пет държави - Мавритания, Мали, Нигер, Чад и Буркина Фасо).

Франция се намеси в бившата си колония Мали през 2013 г., за да спре свързана с "Ал Кайда" групировка по пътя ѝ към столицата Бамако. Освен нея на терен са действа мироопазваща мисия на ООН в Сахел с близо 14 хил. сили от 56 държави.

Париж обяви миналата година, че започва свиване на присъствието на операция "Бархан". Държавите от Сахел многократно изразяваха недоволство от неуспехите ѝ да бъдат изкоренени ислямистките сили в последните години.

Някои открито започнаха да обмислят други възможности за сигурността си. Вчера Германия открито предупреди Мали да не се договаря с руски наемници (вероятно се има предвид частната военна компания "Вагнер"), защото това би заличино напредъка в сигурността и борбата с екстремизма под егидата на ООН и Европа в последните години.

Дневник