Европейската комисия обяви създаването Европейски орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), само ден, след като той беше анонсиран от председателя й Урсула фон дер Лайен в годишната й реч "За състоянието на Съюза".

Според Еврокомисията той е нужен заради нарастването на огнищата на инфекциозни заболявания по света.
"Нарастването на населението и изменението на климата оказват натиск върху използването на земята, производството на храни и здравето на животните, което води до по-голям риск от появяване на патогени. Въпреки че пандемията COVID-19 все още не е приключила, Европа трябва да бъде подготвена за бъдещи трансгранични заплахи за здравето, се казва в мотивите на Комисията.

Органът ще трябва да работи върху готовността на ЕС да се откриват и предотвратяват нови здравни кризи и за бърза реакция след възникването им. Той ще има право да събира данни и да изгражда капацитет за реакция като осигуряването на лекарства, ваксини, медицински консумативи. Еврокомисията за първи път обяви необходимостта от подобен орган в доклада си за изводите от пандемията от коронавируса, публикуван в началото на лятото.

"НERA е разковничето към построяването на силен европейски здравен съюз. Благодарение на HERA ще можем да предвиждаме заплахи чрез проверка на обстановката, да координираме действията си при навременната ни реакция посредством разработването, снабдяването и разпределението на жизненоважни медицински мерки за противодействие на равнище ЕС. Това е единствена по рода си структура за здравна сигурност, която ни дава възможност да изпреварим събитията", заяви здравният еврокомисар Стела Кириакиду.

Преди настъпването на здравна криза HERA ще извършва оценка на заплахите, ще събира данни, ще разработва модели за прогнозиране на възникване на огнища. До началото на 2022 г. тя трябва да идентифицира поне три заплахи и да започне да подготвя ЕС за евентуално справяне с тях. Чрез HERA ще се подкрепят научни изследвания и ще се създават общи мрежи за клинични изпитвания и платформи за бърз обмен на данни.

При обявяване на извънредна здравна ситуация в ЕС от Съвета органът ще отговаря за спешните операции, като задействане на мерки, финансиране, обявяване на обществени поръчки и закупуване на медицински материали, съобщи Еврокомисията. През този период ще се задейства кризисен съвет за здравеопазването, председателстван от председателя на Европейската комисия, който ще координира действията на различните евроинституции и държавите членки за осигуряване на снабдяването и достъпа до медицински мерки за противодействие.

Всяка държава ще има свой представител в борда на HERA в подготвителните фази, а в кризисни периоди и човек в кризисния съвет.
За дейностите на HERA ще се разчита на бюджет от 6 милиарда евро от европейския бюджет до 2027 г., част от който ще дойде от допълнителното финансиране по програмата за възстановяване "Следващо поколение ЕС".

Засега органът ще бъде вътрешна структура на Комисията, като се очаква да заработи напълно в началото на 2022 г.

Дневник