Изложбата "The Final Christo" с 24 оригинални произведения, които разказват историята на последния проект на покойния артист Кристо - опаковането на Триумфалната арка в Париж, бе открита във френската столица, съобщиха от аукционна къща "Сотбис".

Произведенията показват изключителната визия на Кристо, която продължава да пленява въображението на хората по света, се посочва на сайта на "Сотбис".

Изложбата е отворена за посетители в парижките галерии на аукционната къща до 3 октомври. След това творбите ще се продават на търг, като приходите ще отидат за проекта по опаковането на Триумфалната арка и за фондация "Кристо и Жан-Клод".

Опакованата Триумфална арка от събота е отворена за посетители. Както и с останалите проекти на Кристо и Жан-Клод, достъпът до инсталацията ще е безплатен и тя ще може да бъде посещавана 24 часа в денонощието от 18 септември до 3 октомври, съобщиха на сайта на фондация "Кристо и Жан-Клод". В информацията се уточнява, че посещенията в монумента и достъпът до терасата ще бъдат с билети, както е обичайно. Те могат да се купят от сайта на френския Център на националните монументи.

Сребистото платно, с което е опакована Триумфалната арка, е с площ 25 000 квадратни метра. То е произведено от германската компания "Geo - Die Luftwerker" от гр.Любек, специализирана в производството на въздушни балони, съобщи "Дойче веле".

Кристо, чието пълно име е Христо Явашев, е известен с мащабните си инсталации. Той опакова част от крайбрежието на Австралия и сградата на Райхстага в Берлин, разпъва и огромна завеса в част от каньон в Колорадо, САЩ. Кристо работи в сътрудничество със съпругата си Жан-Клод по тези проекти. Много известни са също инсталациите им "Портите" в Ню Йорк и "Плаващите кейове" на езерото Изео в Италия.

Кристо и Жан-Клод създават първите проекти за инсталацията на Триумфалната арка още в началото на 60-те години.

Дир.бг