Отпечатъци от стъпки, датиращи отпреди около 23 000 години, бяха открити в югозападната част на САЩ, съобщава ново научно изследване. Това навежда на мисълта, че заселването на Северна Америка с човешкия вид е започнало преди края на последната ледена епоха, предадоха световните агенции.

Отпечатъците от стъпки са били оставени по онова време в кал на бреговете на езеро, което днес е пресъхнало. То е отстъпило място на пустиня от бял гипс, намираща се в Ню Мексико в националния парк Уайт сандс. С времето седименти са запълнили отпечатъците и те са се втвърдили, като по този начин са били съхранени, докато накрая ерозията е разкрила отново тези нови свидетелства от миналото за голямо удоволствие на учените.

"Много от следите изглежда са на подрастващи или на деца. Големите отпечатъци от стъпки на възрастни са по-малко", казват авторите на изследването, публикувано в американското научно издание "Сайънс".

Следи от животни, мамути и праисторически вълци, също са били идентифицирани. Някои, като например следи на гигантски ленивци, са дори от една и съща епоха като човешките и са в съседство с тях на бреговете на езерото.

Откриването на човешките отпечатъци е решаващо за дебата, който се води за пристигането на хомо сапиенс в Америка - континента, който последно е бил населен от нашия вид. Датирането на следите в Уайт сандс показва, че хората са били част от картината още преди 23 000 години, като има доказателства, че това обитаване се простирало приблизително през две хилядолетия, подчертава изследването.

В продължение на десетилетия най-често приеманата теза беше за населяване откъм източен Сибир, при което наши предци са прекосили така наречения сухопътен мост, който е днешния Берингов проток, за да пристигнат в Аляска и после да се разпрострат на юг.

Археологически доказателства, сред които върхове на копия, служещи за убиване на мамути, дълго време навеждаха на мисълта, че населяването датира отпреди 13 500 години и е асоциирано с Кловис - културата, носеща името на град в Ню Мексико и смятана за първата американска култура, от която произхождат америндианците. Този модел на примитивната култура Кловис е поставян под въпрос от 20 години с нови открития, които изместиха назад във времето първите заселвания, но обикновено датата не беше местена повече от 16 000 години, тоест след края на последната ледникова епоха.

Дир.бг