Една необичайна гледка раздели жителите на Рим и постави в неудобна ситуация кмета на Вечния град в навечерието на изборите. Група диви прасета се разхождат навсякъде из града, като през последните дни бяха заснети, с острите си бивни и груба козина да бягат по оживения булевард Виа Трионфале.

Видеото на 13-те диви животни бързо се разпространи из социалните мрежи, като за едни гледката беше забавна. Появиха се дори и шеги, че в Рим трябва да има "алеи за диви свине" вместо велоалеи. Но други жители на италианската столица бях раздразнени от поредното доказателство за разпада на града си.

Диви свине, които се разхождат в Рим, не са нищо ново: те често ровят из купчини боклуци, обикновено в покрайнините на града. Но животните стават все по-нагли.

Миналата седмица диво прасе се появи сред група родители, които чакаха да вземат децата си от училище в квартал Монте Марио. Животните наскоро бяха заснети и край италианското външно министерство, докато някои жители съобщиха, че са били последвани от глигани, докато изхвърлят боклука.

През май група гладни глигани обградиха жена в паркинга на супермаркет във Формело, град извън Рим, преди да откраднат пазарските й чанти и бързо да наплапат съдържанието й.

Вирджиния Раги, политик от Движението на петте звезди, се надява да спечели втори мандат като кмет на Рим, въпреки че често получава атаки за начина си на управлението на града.

Тя обвинява лидерите от околния регион Лацио за това, което тя описва като "масово и неконтролирано присъствие на диви свине в столицата на Италия" и наскоро започна съдебно производство срещу регионалните власти по този въпрос. Докато нейните политически опоненти се възползваха от последните видеа на глигани по улиците на Рим, тя се защити: "Моите противници продължават да използват снимки и видеоклипове на диви свине в Рим, като ми прехвърлят пълната отговорност. Ясно е, че дивите свине са проблем, който не засяга само столицата. Ако една дама бъде преследвана от дива свиня във Формело, малък град северно от Рим, на следващия ден вестниците казват, че аз съм отговорна."

Раги посочи, че Формело е воден от кмет от крайнодясната партия Лига.

Жителите на Рим отдавна се оплакват от degrado (разпадането) на града - от пълните с боклук улици, до дупките по пътищата и историческите сгради, белязани от графити. Но въпреки че имаше известно подобрение в поддържането на Рим по време на пандемията, старите беди се върнаха на преден план, когато градът стана по-натоварен.

Раги беше избрана за кмет през юни 2016 г. с обещанието да разреши всички дълбоко вкоренени въпроси и да направи Рим "отново жизнеспособен".

Анкетите тази седмица я поставиха на трето място сред четирима претенденти. Енрико Мичети, политик на крайнодясните Братя на Италия, води в допитванията, следван от Роберто Гуалтиери, от лявоцентристката Демократическа партия. Карло Календа, който ръководи Azione, описан като либерална центристка партия, е на четвърто място.

Тъй като нито един кандидат не се очаква да спечели повече от 50% от гласовете в първия тур, двама ще продължат да се състезават в балотаж на 13 октомври. По време на дебат между кандидатите в сряда, Гуалтиери обеща да поръча "извънредно почистване" на Рим, докато Календа обеща да похарчи 38 милиона евро "за почистване на настилките, премахване на графити от стените, почистване на канализацията и почистване около кофите за боклук.".

Раги твърди, че е изпреварила Гуалтиери в допитванията и затова ще продължи да отблъсква крайнодесните във втория тур, въпреки че това твърдение е оспорено. "Реалността е, че кметът не е изпреварил Гуалтиери в допитванията", каза Беатрис Лорензин, политик от Демократическата партия, пред The Guardian.

Днес.бг