Социалната мрежа "Инстаграм" (nstagram) спря временно ново приложение за деца, което създава, съобщи "Ройтерс" като цитира "Инстаграм", която е собственост на "Фейсбук". Замразяването на приложението за деца идва на фона на нарастващо недоволство към проекта заради притеснителни данни за психологическия ефект на социалните мрежи върху детската психика.

Instagram Kids беше рекламирано като изискващо родителско позволение детето да се регистрира, като съдържанието за детската публика ще е без реклами и съобразено с възрастта, но според демократите в САЩ проектът напълно трябва да бъде изоставен.

Законодателни и застъпническите групи призоваха гиганта в социалните медии да се откаже от плановете си за пускане на приложението, позовавайки се на опасения за безопасността. "Няма да спрем да оказваме натиск върху "Фейсбук", докато не се справят", каза Джош Голин, изпълнителен директор на Fairplay, група за застъпничество за децата.

Вчера Instagram написа в блога си, че създаването на Instagram Kids е правилно решение и според тях децата под 13 години също използват приложението, но засега спира работата по проекта, докато продължи да надгражда инструменти за родителски контрол. "Реалността е, че децата вече са онлайн и ние вярваме, че създаването на подходящи за възрастта преживявания, създадени специално за тях, е много по-добро за родителите, отколкото където сме днес", се казва в него.

По-рано този месец американското издание "Уолстрийт джърнъл" публикува доклад, в който представя данни, посочващи приложението за снимки "Инстаграм" като имащо вредно въздействие върху тийнейджърите, особено тийнейджърките и че "Фейсбук" не полага минимални усилия за решаване на проблема. В доклада се посочва, че една трета от момичетата в юношеска възраст в "Инстаграм" са увеличили проблемите си, свързани с външния вид на тялото си, а 13% от британските и 6% от американските тинейджърки, които са имали мисли за самоубийство, посочват социалната мрежа като причина за това.

"Фейсбук" коментира, че докладът е неточен и че Wall Street Journal неправилно тълкуват данните, но в четвъртък от ръководството на социалната медия ще трябва да отговарят по въпросите за безопасността пред Конгреса на САЩ. Законодателите в американския Конгрес настояват "Фейсбук" да се откаже от проекта. В писмо до изпълнителния директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг, сенатори изразиха загриженост за плановете на компанията да пусне нова версия на "Инстаграм" за деца под 13 години. Те посочват, че изследванията показват вредно въздействие на социалните медии върху психиката на децата и настояват да се направят допълнителни консултации.

Дневник