Планирането на перфектното пътуване често отнема месеци усилия. Да изберете дестинация, къде да отседнете и какви обекти да посетите са основната част от подготовката.

Много важен елемент от всяко пътуване обаче е как ще се случи то. За разлика от кратките пътувания всеки ден, дългите пътувания до морето, планината или друга дестинация изискват още по-старателна подготовка.

Ако все пак изберете да използвате автомобила си, е необходимо да си направите план на пътуването. 

За да бъдете убедени, че личният ви автомобил е готов за пътуване на дълги разстояния и можете да реагирате в непредвидени ситуации, трябва да определите една по-детайлна проверка.

На какво да обърнете внимание при подготовката

Поради по-големите натоварвания на автомобила по време на дълго пътуване е препоръчително да се съсредоточите върху следното:

Извършете по-рано планиран ремонт

Ако автомобилът ви се нуждае от ремонт, направете го поне един месец преди самото пътуване. Така ще имате време да реагирате, ако някакъв проблем не е отстранен.

Проверете работните течности

Трябва да сте сигурни за доброто ниво и състояние на охлаждащата течност, спирачната течност, течността за чистачки, моторното масло и горивото. При необходимост ги допълнете или сменете.

Ако е изминало много време от последния ви технически преглед, препоръчително е да смените маслото преди пътуване. Високата скорост и високите обороти ще увеличат разхода на смазочни материали. Сложете си в багажника и опаковка от 1 л или 5 л моторно масло за доливане.

Подменете запалителните свещи

Понеже е трудно да предвидите кога ще спрат да работят запалителните свещи, по-добре е да ги смените преди пътуването, ако сте ги използвали дълго време.

Тествайте климатика

Проверете дали работи климатикът. Можете и сами да го направите с обикновен термометър.  Ако климатикът не създава или не поддържа температура с около 10°С по-ниска от външната, вероятно трябва да се допълни с фреон. 

Сменете перата на чистачките

Ако перата на чистачките не пасват плътно на повърхността на стъклото и оставят следи, по-добре ги сменете.

Проверете осветлението

Почистете и настройте предните и задните фарове. Може да проверите светлините на автомобила, като се приближите до ограда или стена и прецените работата на късите и дългите светлини. Подновете и крушки, които са потъмнели, трептят или мигат.

Проверете за течове

Проверете под колата и предния капак за евентуални течове в системите за охлаждане и смазване на двигателя или трансмисията, както и серво управлението.

Проверете спирачките

Важно е да прегледате спирачните дискове и накладките. Измерете дебелината им и ако е нужно, ги подменете с нови.

Херметичността на системата може да проверите, като натиснете няколко пъти при спрян двигател педала на спирачките. Ако не усещате съпротивление, това означава, че със спирачната система има някакъв проблем и трябва да посетите сервиз.

Проверете колелата

Затегнете всички болтове и гайки по колелата. Освен външната проверка е нужна и проверка на налягането на гумите. Когато натоварите колата с много багаж, по чисто технически причини налягането на четирите гуми трябва да бъде по-високо. Ако има значително отклонение при някое колело, отстранете проблема в сервиз. По време на пътуването също проверявайте налягането на всеки 500 км.

С дълбокомер измерете дълбочината на грайфера на гумите. Регулирайте монтажните ъгли на колелата и ги балансирайте.

Ако карате с добри гуми, дори в дъждовно време няма да рискувате да се получи т.нар. аквапланинг.

Проверете акумулатора

Прегледайте дали са добре затегнати клемите на акумулатора. Препоръчително е да носите в багажника кабели за подаване на ток в случай на нужда.

Какво друго да включите в подготовката си

Тръгвайки на дълъг път, е необходимо да помислите какви нужни за колата аксесоари  да вземете, а това са:

  • аптечка и пожарогасител, годни за употреба;
  • авариен триъгълник;
  • светлоотразителна жилетка;
  • фенер;
  • резерв от технически течности и гориво;
  • комплект от инструменти;
  • въже за теглене;
  • помпа с манометър;
  • резервна гума;
  • крик;
  • комплект за ремонт на гуми;
  • покривало за колата.

Никога не тръгвайте и без зареден телефон и зарядно в колата, за да се подсигурите при нужда от помощ. Налейте достатъчно гориво поне в едната посока и нека количеството му бъде дори малко повече от необходимото.

Наред с техническата проверка на колата  и снабдяването с нужния ви личен багаж, ако пътуването ви е в чужбина, не пропускайте да проверите законите на конкретната страна. Проверете за наличието на всички необходими за пътуването документи: шофьорска книжка, техническа документация на автомобила, лични документи на останалите пътници при пътуване в друга страна.

След избора на маршрут е необходимо да се информирате и за актуалното състояние на пътя – къде има ремонти и стеснения.

Ако смятате да носите тежки предмети, разпределете тежестта им в багажника равномерно отстрани, като внимавате да не претоварите автомобила. Заредете се с питейна вода и се наспете добре преди пътуването за добра концентрация на следващия ден.

Доброто планиране и обмислената детайлна подготовка, съчетани с безопасно шофиране, ще гарантират безпроблемно пътуване и достигане до желаната дестинация.

 

Съдържание на ПРОАВТО