Ролс-Ройс" ще пусне първият си електрически модел - "Спектър", в края на 2023 година, съобщиха от компанията, като представиха прототипа на колата. Плановете са до края на десетилетието цялата гама на марката да бъде от модели на ток.

Компанията демонстрира първия си електромобил през 2011 година, като моделът 102EX беше на базата на предишното поколение на "Фантом".

От маскирания прототип може да се съди, че първата кола на ток на легендарната британска марка ще е купе с отварящи се обратно на посоката на движение две врати. Преди да се мине към серийното производство, предстоят 1.5 милиона километра тестове в райони с "лют студ и кошмарна жега". През такива изпитания минават всички модели на концерна, преди да стигнат до поточната линия.

За момента се знае, че новият модел ще е качен на платформата на актуалните "Фантом", "Кулинан" и "Гоуст". Подробности за електрическият мотор няма, но от "Ролс-Ройс" преди са обяснявали, че компромис с представянето няма да има и автомобилът ще е със сходна динамика на модел с V12 бензинов двигател.

Любопитна подробност е, че преди 123 години един от основателите на "Ролс Ройс", Чарлз Ролс, тества електрически автомобил, кръстен "Колумбия". Според съвременниците му той е бил много впечатлен и е коментирал:

    Електрическият автомобил е напълно безшумен и чист. Няма никаква миризма или вибрации и би трябвало подобни коли да станат много популярни, когато се изградят станции за зареждането им.

Чарлз Ройс преди повече от 120 години

Към днешна дата казаното от Ролс е все така актуално.

Любопитен е и изборът на име на електрическия модел - "Спектър". От "Ролс-Ройс" казват, че то е подбрано така, че да звучи сходно на "Гоуст", "Фантом" и "Врейт", но почти всички се сетиха за филма с Джеймс Бонд със същото заглавие, излязъл по кината през 2015 година.

Още повече че новината за бъдещия електрически "Ролс-Ройс" дойде в момент, в който по кината тръгва 25-ият филм за 007 "Смъртта може да почака". Дали това не е знак, че Бонд предстои да смени една британска марка - "Астън Мартин", с друга? Още повече че компанията - майка на "Ролс-Ройс", БМВ вече беше официален превозвач на агента с лиценз да убива в лентата "Винаги ще има утре" от 1997 г.

Дневник