Кукла Барби, приличаща на италианската астронавтка Саманта Кристофорети, "излетя" в безтегловност, за да вдъхнови момиченцата да изберат професия от космоса, науките, технологиите, математиката.

За Световната седмица на космоса от 4 до 10 октомври, която тази година чества жените в космоса, корпорацията "Мател" се обедини с Европейската космическа агенция (ЕКА) и Кристофорети. Италианската астронавтка се обучава за следващата си мисия до Международната космическа станция през април.

В рамките на проекта кукла, приличаща на Кристофорети, преминава през подготовката на астронавтите преди да полетят в космоса. Затова тя лети в безтегловност в базата на ЕКА в Германия.

"Куклата мини-Саманта, вече премина през параболен полет, така че има някакъв опит с безтегловността", заяви 44-годишната Кристофорети във видео изявление. "Наистина се надявам, че така можем да развълнуваме момиченцата... може би... тези образи да запалят искра страст у някое момиче и това ще е невероятно."

В рамките на проекта Барби споделя образователна информация за космоса на сайта си, пише БТА. Приходите от куклата Саманта Кристофорети ще бъдат дарени на организацията "Жени в космоса" за стипендия за докторантура.

dir.bg