Социалната мрежа "Фейсбук", както и чатовете "Уотсап" и "Месинджър" се сринаха в България и другаде по света. Засегнато е и приложението за споделяне на снимки "Инстаграм".

Платформите, управлявани от Facebook, спряха да работят около 19 ч. българско време.

В "Туитър" компанията "Фейсбук" съобщи, че знае за проблема, работи за възстановяването на функционалностите и се извинява на потребителите.

Причината за проблема и обхватът му засега са неизвестни.

За прекъсвания в достъпа до сайтовете на компанията се съобщава от различни места на света, поради което първите коментари са, че не става дума за регионален проблем, а за централен. В същото време за затруднения докладват потребители на Twitter, Telegram, TikTok и други социални мрежи, но изглежда при тях причината е друга - наплив от регистриращи се, докато "Фейсбук" нормализира работата си.

Една от версиите е, че има срив в почти всички сървъри на "Фейсбук" , което вероятно сочи към сериозен проблем - например със захранването - на центъра за обработка на данни, на базата на който те работят. Ако е така, би трябвало бързо да е превключено на резервни източници или други оперативни центрове да си разпределят работата. Но крайните потребители ще трябва да изчакат при тях всичко да се нормализира.

Подобни сривове не са крайно необичайни за най-голямата компания за социални мрежи - преди около половин година имаше такъв - но по правило те са локални, а не глобални.

"Ротерс" обръща внимание на това, че изписването за грешка при опит да се стигне до сайта, предполага проблем със Система за имена на домейните (Domain Name System). Подобен случай имаше през юли, когато спиране работата на компанията за облачни услуги Akamai Technologies доведе до невъзможност потребителите да стигнат до страниците, които са изписали. Специалисти по сигурност, цитирани от агенцията, казват, че първопричина може да е грешно конфигуриране, което да е резултат на вътрешна грешка, макар че теоретично е допустимо и да става дума за саботаж от "вътрешен човек".

Почти невероятно е да става дума за хакерска атака, защото ефективен удар по толкова голяма корпорация изисква особено голям ресурс и сложна координация на няколко центъра. Сривът се случи между разкритията на бивша служителка на "Фейсбук" за това, че компанията води политика в полза на печалбите си, а не на изчистване на платформата от омраза и дезинформация. Същата служителка ще свидетелства след няколко часа в подкомисия на американския Сенат.

Междувременно акциите на "Фейсбук" поевтиняха с почти 6% и повлякоха надолу с 2.13% индекса NASDAQ.

Дневник