Четирите платформи на "Фейсбук" - едноименната социална мрежа, "Инстаграм", "Уотсап" и "Месинджър" - възстановиха работа след шестчасов срив, описан от проследяващия подобни проблеми сайт Downdetector като най-големия в историята им.

"Благодарим, че ни търпите", написа "Фейсбук" часове след началото на проблема. Компанията го обясни с проблем, възникнал заради некачествено преконфигуриране на настройки. С него - а не с хакерска атака, каквато бе другата хипотеза - се обяснява засега липсата на достъп до приложенията между 19 ч. снощи и 2 ч. сутринта българско време. Едновременно с това, изявлението не изключва изрично сривът да е резултат от умишлени действия.

Новата конфигурация, изглежда, е блокирала и вътрешните инструменти, с които разполагат техническите екипи, за да отстранят проблема, а това също става по-рядко.

Това потвърждава версията, описвана от експерти още снощи, за проблем със системата за имената на домейните (DNS). Американски технологичен експерт написа, че проблемът на "Фейсбук" е "много по-сериозен, отколкото някои осъзнават или искат да допуснат", предвид че цялата DNS система е заличена от интернет по света.

Липсата на достъп до платформите бе безпрецедентен за калифорнийската технологична група. Прекъсвания на достъпа до отделни сайтове е имало и преди, но толкова продължителни глобални са рядкост. Състоянието на основателя Марк Зукърбърг се стопи с над 6 млрд. долара за няколко часа, след като сривът бе последван от спад на акциите на борбата, отчасти обясняван с него.

Това бе водеща новина във всички световни медии, тъй като платформите се посещават от средно 3.5 млрд. души по света на месец (почти половината население).

Възникнали са проблеми и с други свързани с компанията услуги, например с платформата за виртуална реалност на "Фейсбук" или с приложения, които изискват от потребителя да влезе в профила си чрез "Фейсбук".

Някои компании като "Туитър" се възползваха от ситуацията, за да се пошегуват и възползват от притока на трафик от потребители, пишещи в тях, за да съобщят за срива или да се оплачат от него.

Дневник