Цените на енергията, които напоследък се повишиха и водят до широкообхватни икономически и "Значителна част от текущото развитие вероятно ще бъде временно и че следващата година инфлацията трябва да започне отново да намалява". Това заяви президентът на еврогрупата Паскал Донахю, след като финансовите министри от 19-те държави, използващи еврото обсъдиха скока на енергийните цени с Европейската комисия и Европейската централна банка.

Еврокомисията отложи със седмица обещаните за вторник указания към държавите от ЕС как да се справят ценовия шок от поскъпването на газа за следващата седмица. Еврокомисарят за икономиката Пауло Джентилиони заяви след заседанието на еврогрупата в понеделник вечер в Люксембург, че в напътствията ще бъдат представени всички възможности за действие, както и контретни идеи за компенсиране на домакинствата и бизнеса.

Донахю съобщи, че еврогрупата ще включи в бюджетната си политика наблюдението на еволюцията на цените на енергията, "за да гарантираме, че това не компрометира възстановяването, което сега настъпва".

Развързване на цените

По-рано Франция и Испания призоваха за координиран европейски отговор на скока в световните цени на енергията, за да се защитят най -бедните граждани и конкурентоспособността на компаниите, както и да се защити амбициозният план на Европа да спре да отделя CO2 до 2050 г.

"Това не е въпрос, който можем да решим на национално ниво, имаме нужда от координиран европейски отговор", заяви испанският финансов министър Надя Калвино, като добави, че Мадрид е изготвил различни варианти, сред които създаването на стратегически европейски резерв за газ, който да бъде набран чрез общи порърчки, които биха гарантирали по-ниски цени.

Испания иска също Брюксел да ограничи възможностите за спекулациите на пазара с разрешителни за емисии на CO2, което допринесе за поскъпването на енергията, наред с отказа на "Газпром" да увеличи доставките за Европа, въпреки повишеното търсене.

Френският финансов министър Бруно льо Мер добави, че инициативата включва и премахване на обвързването на цената на електроенергията с цените на газа, което съществува в някои страни от ЕС и връзването й със средните производствени разходи във всяка европейска държава.

Според него привеждането в съответствие на цените на електроенергията с цените на газа е неефективно и че ако обвързването не се прекрати, ще са нужни години, за да се преодолее повишаването на цените, което ще бъде стимулирано от повишеното търсене на електроенергия в Европа.

Франция настоява да се инвестира повече във възобновяеми източници "и може би в атомни електроцентрали. Това означава много пари, които биха могли да бъдат необходими", каза Льо Мер.

Справянето с дългосрочно повишаване на цените на енергията "ще бъде един от основните политически въпроси през следващите години", каза добави той.

Въпросът за енергийните цени ще бъде на дневния ред и на европейските лидери, които ще се съберат на среща в Брюксел на 21 и 22 октомври.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви в Талин във вторник, че в центъра на вниманието ще бъде развързването на цените на тока и газа и ориентирането на европейската енергетика към възобновяемите източници, за да се намали зависимостта от вноса. Според нея в момента ЕС внася 90% от използвания природен газ.
"Много сме благодарни, че Норвегия засилва производството си, но това изглежда не е така в Русия ", каза Фон дер Лайен в Талин, където е за да връчи положителната оценка на Брюксел за естонския план за възстановяване и устойчивост.

Разширяването на Еврозоната

България и Хърватия са присъствали на част от заседанието на финансовите министри от еврозоната, където е обсъждана готовността им за приемане на еврото, съобщи Донахю. Загреб се надява да се присъедини от началото на 2023 г., а София прави разчети за началото на 2024 г. Финансовите министри са изслушали председателя на Надзорния съвет на Европейската централна банка Андреа Енриа и председателя на Единния съвет за преструктуриране Елке Кьониг за редовните им актуализации на последните им дейности и оценката на напредъка на двете държави по отношение на финансовия сектор.

"Засегнати бяха важни теми като структурната трансформация на банковия сектор, коригирането на бизнес моделите, водени например от дигитализацията, както и напредъка, постигнат по отношение на разрешимостта на банките в Банковия съюз", заяви Донахю.

Повече подробности не бяха дадени.

Дневник