Заради по-скъпия ток на свободния пазар “ВиК-Шумен” иска КЕВР да разреши вдигане на цената на водата до 4,30 с ДДС. Ако то бъде одобрено, увеличението ще влезе в сила на 1-ви ноември.  
Ръстът ще бъде с 26,5% спрямо сегашната цена за битовите абонати от 3,40 лв за кубически метър вода.

В писмото си до Комисията по енергийно и водно регулиране от ВиК пишат, че новата цена се налага поради “непредвиденото и непредотвратимо увеличение с над 100% на електроенергията на Българската независима енергийна борса”.

Предложената цена от 4,30 лв. е по-ниска от заложената в Бизнес плана на водоснабдителното дружество цена от 4,61 лв. с ДДС за кубик през 2022-ра. Планът не получи одобрение от Общинския съвет в Шумен, не е минал и през областната Асоциация по ВиК.

Няма законови пречки обаче КЕВР да одобри нови цени на водата, независимо дали фигурират или не в бизнес плановете на ВиК дружествата.

"Ако предложението не бъде прието, ще бъдем поставени в много затруднено положение. Към момента успяваме да плащаме навреме всички сметки за електроенергия, но това може и да се промени, при този ръст на цената на тока от над 2 пъти", каза за ШУМ.БГ управителят на “ВиК-Шумен” ООД Жанета Панайотова. 

ШУМ.БГ