Археолози откриха най-стария чифт дървени ски в Норвегия, съобщи сп. "Сайънс".

Ските са на 1300 години. Те са добре запазени, включително и връзките от брезово въже и кожа. Дълги са 187 см, а широчината им е 17 см.

През 2014 г. норвежките археолози откриват първата ска на планината Дигерварден, където е стояла в леда 1300 години. Тъй като ските са на чифтове, учените наблюдавали мястото през лятото с надежда да се появи и втората. След седем години търпението им се отплатило - на 5 м видели втората ска. Тя е по-добре запазена, вероятно защото е била по-дълбоко в леда, обяснява в блога си археологът Ларс Холгер Пило, който е участвал в експедицията.

Това е най-старият чифт ски, а и най-добре запазеният. Известни са фрагменти от ски и скални рисунки на 8000 години, но не и с непокътнати свързващи части, които да показват как са прикрепвани.

Ските са използвани за превоз. Поправяни са многократно - признак, че са били ценни и подмяната им не е била лесна. Те не са идентични - вероятно са взети от различни чифтове.

Какво се е случило на притежателя на ските, археолозите не могат да кажат. Възможно е той да ги е загубил, докато е ловувал, или е бил ранен и не е можел да се спусне с тях по склона. В този случай ледът може да крие още изненади.

Дарик