Шамфъстъкът е ядка с прекрасен вкус и още по-впечатляващи ползи за здравето. Изпълнени са с полезни хранителни вещества, заради които влизат в кухнята на древните народи още преди векове.

Родината на шамфъстъка е Близкият изток. Среща се в Иран, Туркменистан, Западен Афганистан. Пренесен е в Средиземноморието, където вирее чудесно, а по-късно и в Централна Америка.

Шамфъстъкът заслужава наистина специално място в здравословния ви режим на хранене, защото съдържа богата палитра от хранителни вещества.

Завидно хранително съдържание

Шамфъстъкът е с високо съдържание на протеини, фибри, антиоксиданти, витамин Б6, калий, магнезий, фосфор, мед, манган.Само в една шепа от около 50 г шамфъстък се съдържа изобилие от протеини и аминокиселини, което го прави прекрасен за спортуващи, за вегани и вегетарианци, както и за спазващи здравословен режим на хранене. Шамфъстъкът е сред най-богатите на протеин ядки, сочи проучване от 2019 година, цитирано от goodnet.org.

Защо шамфъстъците са полезни?

Подпомагат сърдечносъдовото здраве

Шамфъстъкът може да намали риска от сърдечносъдови заболявания, според healthline.com. Тези ядки съдържат полезни мазнини, които понижават холестерола в кръвта, подпомагат и понижаването на кръвното налягане. Това показват данни от проучване, проведено върху 32 мъже, които спазвали средиземноморска диета, в която присъства шамфъстъкът. След 1 месец кръвните тестове показали, че участниците имат средно с до 23% понижение на лошия холестерол и с до 14% на триглицеридите. Това е добра новина за сърдечносъдовото здраве.

Днес.бг