Сенатът на американския Конгрес гласува за повишаване на лимита за взимане на заеми от федералното правителство с 480 млн. долара, което по оценки на министерството на финансите ще позволи да бъдат покрити разходите до 3 декември и да бъде избегната безпрецедентна дългова криза, предадоха световните агенции.

Гласуването в горната камара на законодателния орган беше предавано пряко на сайта му.

Както съобщи по-рано Белият дом, президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише документа, след като той бъде одобрен от камарата на представителите на Конгреса. Тя обаче има заседание по график едва през втората половина на месеца. Американският министър на финансите Джанет Йелън по-рано предупреди, че ресурсите на ведомството й ще бъдат изчерпани малко след 18 октомври, ако дотогава законодателите не повишат тавана на публичния дълг.

Гласуването с 50 гласа "за" срещу 48 "против" в подкрепа на законопроекта за повишаване на тавана на държавния дълг веднага веднага донесе облекчение във Вашингтон и далеч извън него, отбелязва "Асошиейтед прес".

Това обаче дава само отсрочка. Републиканците и демократите в долната камара трябва да преодолеят разногласията си по въпроса преди края на годината. /БТА

Дневник