Разпространението на коронавируса в Испания спадна за първи път от година под 50 регистрирани случаи на 100 хил. население, връщайки нивата на риска в зелената зона на най-ниско разпространение, съобщи Ройтерс като се позова на здравните власти.

Испания е най-ваксинираната от големите европейски държави и над 3/4 от населението е с поставени две дози срещу COVID-19. Повечето здравни ограничения бяха отменени, макар че маските остават задължителни на закрито, напомня БТА.

Здравното ведомство съобщи за 1807 нови случаи и 23-ма починали през последното денонощие, с които общият брой на регистрираните заразени от началото на пандемията достигна 4,97 милиона.

Популярните испански туристически региони Каталуния и Балеарски острови ще отворят от утре дискотеките си, но ще изискват от запалените посетители да представят здравни сертификати, инициатива, която за момента не важи на национално ниво, предаде Франс прес.

Затворени от година и половина, нощните клубове на Балеарския архипелаг, включително тези на остров Ибиса ще работят с капацитет до 75%.

Всеки, който иска да влезе в дискотека или караоке бар, трябва да представи сертификат - дигитален или на хартиен носител, обяви висшата съдебна инстанция в този район на страната, сезирана от регионалното правителство с искане за въвеждане на здравен пропуск.

В Каталуния дискотеките ще отворят с максимален капацитет от 70%, маските ще са задължителни и ще могат да се свалят само при отпиване на напитка. Автономната област, която беше център на четвъртата вълна, започнала в началото на лятото, сега има разпространение на инфекцията от 80 случая на 100 хил. души.

В региона на Мадрид дискотеките не бяха затваряни след първата вълна, но на практика те са превърнати в барове или ресторанти, тъй като танците са забранени.

Испания е една от държавите с най-напреднала ваксинационна кампания и 87,4 процента от населението над 12-годишна възраст вече е напълно ваксинирано, отбелязва АФП.

Дневник