Украйна, чиято армия използва турски бойни дронове срещу проруските сепаратисти, предвижда да построи на своя територия завод за производство на такива дронове, обяви Киев с риск да подразни Москва, предаде АФП.

"Избран е терен за строеж на този завод", обяви украинският външен министър Дмитро Кулеба на пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Лвов (Западна Украйна). "Имаше серия пречки по пътя за реализация (на този проект), но те бяха премахнати", добави той, без да дава подробности. Турският външен министър не се изказа по въпроса, но подчерта, че Киев и Анкара са "на път да засилят отношенията си в много сектори", посочвайки сектора на отбраната.

В края на септември украинският министър на отбраната Андрий Таран и Халук Байрактар, генерален директор на компанията "Байкар", която произвежда безпилотните самолети "Байрактар", подписаха в Киев меморандум, предвиждащ изграждане на център за поддръжка на тези дронове, който ще служи също и като център за подготовка на оператори. "Това е важен момент за нас", бе заявил украинският президент Володимир Зеленски при подписването на този договор.

"Байкар" ще построи този център близо до град Василков, близо до Киев, където е разположена бригада на украинските военно-въздушни сили.

Украйна използва вече дронове "Байрактар TB2". Този модел бе използвани в конфликтите в Сирия, Либия и в Нагорни Карабах. Според информации в медиите Киев предвижда да купи общо около петдесет безпилотни самолета от този тип.

Турция полага усилия от няколко години да се наложи като важен фактор в клуба на страните, произвеждащи бойни дронове. Продажбата на дронове на Киев поставя обаче Анкара в деликатна ситуация спрямо Москва, с която Турция също си сътрудничи в сектора на отбраната, отбелязва АФП.

Дневник