Мария Реса от Филипините от Дмитрий Муратов от Русия са тазгодишните носители на Нобеловата награда за мир за приноса си към борбата за свободата на словото.

Това съобщи току-що Нобеловият комитет.

Списъкът с номинираните за днешната награда никога не е бил публичен, но всяка година именно тя предизвиква най-много спекулации. В последната седмица в медии се споменаваха различни имена, включително повтаряни като възможен избор на норвежкия парламент, където бяха посочвани според агенция "Ройтерс" екоактивистката Грета Тунберг, беларуският опозиционен лидер Святлана Цихановска, най-известният критик на Кремъл Алексей Навални и други.

Това е последната Нобелова награда за седмицата. От началото на седмицата досега са раздадени и Нобелите за медицина, физика и химия, а вчера - и за литература.

Наградата цели да "подчертае нуждата да развиваме и защитаваме тези основни права. Без свободата на медиите няма да можем да защитим братството между държавите и реда, нужен ни за успех във времето ни", заяви председателят на Норвежкия Нобелов комитет.

Мария Реса, родена през 1963 г., създаде Rappler - онлайн издание за разследваща журналистика през 2012 г., арестувана и съдена от властите във Филипините след критични публикации. През 2020 г. тя бе призната за виновна по според закон за "киберпрестъпления", сочен от критици за инструмент за заглушаване на критични гласове срещу президента Родриго Дутерте, когото Реса остро критикува.

Роденият през 1961 г. Дмитрий Муратов основава през 1993 г., който две години по-късно получава името "Новая газета" - едно от независимите издания в Русия, критично към властта и защитаващо свободата на словото. От "Новая газета" бе и убитата на 7 октомври преди 15 години Анна Политковская.

За избора на Нобелов лауреат за мир Норвежкият Нобелов комитет се опира на завещанието на Алфред Нобел, което съдържа три възможни критерия. Първият е съкращаването на постоянните армии, вторият - приност а мирни конгреси, третият - братство между народите. Днес това се тълкува като "намаляване на въоръжаването, международно сътрудничество и организации, подпомагащи мира и принос към мира чрез борба за човешките права". За присъждане може да се използва един от тези критерии, а може да е и комбинация от всички.

Дневник