Полицията в Копенхаген създаде 4 зони в популярни места за вечерни и нощни забавления, в които няма да допуска лица, известни с прояви на насилие. Това става съгласно нов закон, даващ право на съда в Дания да забранява на осъдени скандалджии и насилници да стъпват на улици и места, където хората се събират да се забавляват.

"Определено разполагаме вече с ново средство, което засяга малцина, но носи полза на мнозина", коментира за "Ройтерс" столичният полицейски инспектор Томе Лаурсен.

Една от първите присъди по новия закон бе произнесена миналата седмица в Хелзингор в северната част на страната, според която 24-годишен датчанин влиза в затвора за 5 месеца зарази прояви на насилие на обществени места.

Освен това за 9 месеца му е забранено да влиза в кръчми, ресторанти и места, където се сервира алкохол от полунощ до 5 сутринта, както и е изключен от влизане в спеиалните зони за нощен живот.

В Копенхаген днес прокуратурата ще се позове на същия закон в дело срещу 31-годишен мъж.

Подобни случаи на сбивания и нападения намаляват през последните години, но насилието в барове и нощни клубове остава сред водещите в статистиката. Според Лаурсен мнозина от осъжданите за насилие са рецидивисти.

С новия закон се определя, че нарушаването на забраната, която може да продължи до 2 години, води до глоба от 10 хиляди крони (около 1340 евро), а повторно нарушение се наказва с 30 дни затвор.

Дневник