Ваксинацията намалява риска от смърт или хоспитализация с COVID-19 с 90%, установи френско проучване върху 22.6 млн. души на възраст над 50-годишна възраст.

Изследването, публикувано в понеделник, показва, че ваксините предпазват от най-лошите ефекти и на най-разпространения вирусен щам делта. Данните сочат намаляване на риска от сериозни симптоми и смърт при по-вирулентния вариант с 84% сред хората над 75 г. и 92% за възрастовата група 50-74 г..

"Това означава, че тези, които са ваксинирани, са девет пъти по-малко застрашени от хоспитализация или смърт от COVID-19, отколкото тези, които не са били ваксинирани", заяви епидемиологът Махмуд Зурейк, който ръководи изследването, пред агенция "Франс прес".

Проучването - най-голямото по рода си, е проведено от научна група Epi-Phare, създадена от здравната система на Франция, нейната национална здравноосигурителна каса l’Assurance Maladie (CNAM) и националната агенция за лекарства ANSM.

Обработените са резултатите на 11.3 милиона французи над 50 г., ваксинирани между декември и юли, със същия брой неваксинирани от възрастовата група. Те показват "намаляване на риска от хоспитализация с над 90%" от 14-ия ден след втората доза и подобно намаляване на броя на смъртните случаи от COVID-19. Подобни констатации вече са публикувани в Израел, Великобритания и САЩ.

Ефективността на ваксините в борбата с най-сериозните симптоми на COVID-19 не е намаляла през петмесечния период на наблюдението, независимо дали на пациента е поставена ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер", "Модерна" или на "Оксфорд/ "Астра Зенека". Препаратът на "Джонсън и Джонсън" не е включен в изследването поради по-късното му одобрение за употреба в ЕС.

Дневник