Русия вече е на първо място в Европа по общ брой починали от COVID-19 - повече от 217 хил. души от началото на пандемията, съобщава БТА.

Държавната статистическа служба Росстат, която използва различна методология, включваща смъртните случаи, при които коронавирусът не се смята за основна причина за смъртта при позитивни на вируса, регистрира близо 418 хил. починали от COVID-19.

Оперативният щаб за борба с инфекцията в Русия съобщи за 29 409 нови случая в понеделник - най-високият брой от началото на годината и е малко по-нисък от абсолютния рекорд от началото на пандемията от декември. След като регистрира рекорден от началото на пандемията дневен брой починали от COVID-19 през уикенда - 968, Русия отчете днес 957 смъртни случая.

Рязкото нарастване на броя на новозаразените и починалите, започнало миналия месец, според правителството се дължи на бавните темпове на ваксинация. По официални данни 29% от руснаците са напълно ваксинирани.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази тревога от ръста на броя на заразените и починалите и отбеляза, че болниците в някои региони почти са изчерпали капацитета си.

"Нашите нива на ваксинация са твърде ниски, недопустимо ниски", каза на пресконференция Песков и добави: "Затова имаме толкова високи показатели на смъртните случаи. Използваме всяка възможност да отправим един прост призив към всички граждани - ваксинирайте се."

В същото време Песков изключи въвеждане на по-строги ограничения, тъй като това щяло да засегне икономиката.

Дневник