Само допреди дни родената в София Клара Добрев, заместник-председател на Европарламента и съпруга на бивш премиер, изглеждаше като почти сигурния победител в надпреварата кой ще бъде основен опонент на Орбан на изборите догодина.

Миналата седмица това се промени.

Вътрешнопартийни избори очакват кулминацията си днес и окончателни резултати - след края на гласуването в събота вечерта. Със започналия им тази седмица втори тур, на който стотици хиляди вече са пуснали бюлетина, се развихри неочаквано оспорвана битка с потенциал да определи дали премиерът Виктор Орбан ще се сблъска идната пролет с първото си предизвикателство, откакто се върна на власт преди десетилетие.

Когато либерал подкрепи консерватор

Унгарската опозиция направи стъпки към обединение за пръв път преди евроизборите през 2019 г. Дотогава тя се вписваше в модела на слабите противникови лагери в държави като Турция и Сърбия, където критици в страната и правозащитници в чужбина виждат овладяване на институциите от върха, размиване на границите между трите власти и потъпкване на върховенството на закона.

Опонентите на Орбан (от либерали и социалисти до антимигрантски настроени националисти) не представиха обща листа на евроизборите през 2019 г., но не си попречиха в кампанията, а започнаха да говорят за общия си фронт. Много от тях, включително Добрев и нейната Демократична коалиция, успяха да получат достатъчно места, за да се чува силно гласът им в Европарламента. Последваха местните избори през есента, на които от управляващата "Фидес" бяха отвоювани важни градове, начело със столицата Будапеща. Либералът Гергей Карачон, подкрепян от част от социалистите и започнал символични битки с управляващите, зае кметското място и се очерта като възможен противник на Орбан на изборите през 2022 г.


Година по-късно обаче, след като опозицията реши в края на есента на 2020 г. да обедини усилия на парламентарния вот, изборът на лидер, който ще я поведе срещу Орбан, стана предварително условие. Карачон бе единият основен кандидат, Добрев - другият.

Трети бе кмет на малко градче, някога спечелил първите частични местни избори (през 2018 г.), на които опозицията бе успяла да обедини усилия. Петер Марки-Зай, управляващ Ходмезьовашархей, създаде движение, което не се яви на евроизборите, но даде заявка, че има готовност да обедини противниците на Орбан около себе си. Пред "Дневник", дни преди да бъде приет в Държавния департамент на САЩ (докато Орбан бе в Белия дом) през май 2019 г., той заяви, че иска да остане кмет, но намекна, че до парламентарния вот има много време.

Марки-Зай е консервативен, определя се като вярващ християнин и противник на безконтролната миграция и на нетолерантността едновременно. Пред "Дневник" заяви тогава, че Орбан е "прав за много неща". Събеседници на изданието имаха резерви към сътрудничеството с него, а и той не влезе в коалицията; не пропусна да покаже, че би искал подобно обединение да е около личността му.


В крайна сметка Добрев и Карачон получиха най-много гласове на първия тур миналия месец, а Марки-Зай остана трети. Съотношението на силите обаче се преобърна, след като Карачон се оттегли и застана зад консерватора. Направи го и част от Социалистическата партия, която е с по-голяма тежест в опозицията от Демократичната коалиция (но други са "за" Добрев). За "Йоббик" (загубили част от крайнодясната си идеология и смекчили посланията) Марки-Зай също е възможен избор.

Близки до "Фидес" медии също агитират за Добрев и това повдигна въпроса дали Орбан не я възприема като по-удобен противник, докато, напротив, Марки-Зай може да се цели и в неговия електорат.

Борбата се ожесточава

С вдигането на залога, докато наближава изходът от гласуването, се увеличи и напрежението между Добрев и Марки-Зай. На последния си телевизионен дебат двамата се обвиняваха един друг - за Добрев Марки-Зай е като бившия американски президент Доналд Тръмп и че е нанесъл удар на опозиционната коалиция, а консерваторът я обвини, че партията ѝ изнудвала лагера на противниците на Орбан (като даде пример с отказал се от битката за парламента кандидат). На Добрев също така се наложи да уверява, че съпругът ѝ, бившият премиер Ференц Дюрчан, няма да получава постове отвъд този на лидер на Демократичната коалиция, ако тя вземе властта.

Унгарски медии пишат, че Добрев се е справила по-добре на последния дебат, но всъщност голяма част от плановете ѝ е била в съзвучие с Марки-Зай. Двамата се обединяват около възстановяването на върховенството на закона в Унгария (поставено под въпрос и от Европейския съюз), по-прозрачно разпределяне на благата и гаранции, че ще бъде потърсена отговорност от бившите лидери и пионки на властта. Може да се очаква нова конституция (с референдум), заедно с увеличаване на заплатите в някои сектори.

Който и да победи, го очаква трудна награда: борба срещу противник, успял да обърне системата, медиите и публичния дискурс в своя полза.

Дневник