Ловът е сред най-древните човешки дейности - далеч преди появата на първите градове, десетки хиляди години назад във времето предците ни са преследвали дивеч, за да си осигурят прехраната. В днешно време това не е необходимост, а в повечето случаи се практикува като хоби. Но това не означава, че не трябва да се спазват определени правила. Напротив, при ловен туризъм в България има установени и ясни законови разпоредби, които трябва да се следват, в противен случай могат да последват сериозни санкции. Нека видим каква подготовка ни е нужна, за да сме изрядни пред закона и възможно най-защитени в гората:

Не може да се ловува без разрешително за оръжие

Ако тепърва се замисляте дали това хоби е подходящо за вас, трябва да знаете, че няма как да го практикувате, без да имате квалификация за използване на пушка или друго огнестрелно средство. Задължително е да се премине през курс за безопасно боравене с оръжие, да се положат съответните изпити, както и да се гарантира, че лицето няма психически проблеми, както и такива със закона. Когато се изпълнят тези условия, може да се издаде надлежно разрешително за боравене с огнестрелно средство. Освен това е необходимо заплащането на ловен билет, съгласно Закона за лова и опазване на дивеча.

Самостоятелно или с група?

Всеки практикуващ преследването на дивеч като хоби трябва да принадлежи и към ловна дружина. Тя обикновено се обособява по район на местоживеене, като могат да се правят и изключения. Членството в ловна дружинка се явява задължително условие за практикуването на тази дейност, дори и да се извършват индивидуални излети. 

А самостоятелното излизане в гората също е регламентирано. Ловецът трябва да получи писмено разрешително от председателя на дружината, което като срок не може да надхвърля 1 месец. Преследването на едър дивеч се извършва само индивидуално, като се използват методите на подборното ловуване. Допускат се все пак и изключения при отстрел на дива свиня, където участват групи в състав от 8 до 20 души. Подборното ловуване на индивидуален принцип се допуска във всички дни на седмицата. Не така стоят нещата при груповите излети - те могат да се предприемат само в почивни дни (събота, неделя и официални празници).

Не всяко оръжие е разрешено за лов

Някои огнестрелни средства са забранени не само за стрелба по дивеч, но и изобщо за притежаване. Ловното оръжие не може да бъде автоматично, това е абсолютно забранено. Пушката може да бъде полуавтоматична, ако е заредена с не повече от 1 + 2 патрона. Ловуването стандартно се извършва с гладкоцевно или нарезно огнестрелно оръжие. 

Ако тепърва смятате да практикувате това хоби и не сте наясно какво да изберете - карабина, помпа или класическа ловна пушка от магазин за оръжие, не се колебайте да попитате специалисти. За носене на оръжие си има правила - при движение в населено място или извън района на излета, то се носи, без да е заредено. По време на лов пък пушката никога не трябва да е насочена хоризонтално при придвижване, а да сочи нагоре или надолу. Ловното оръжие може да се сглоби и зареди на разстояние, не по-малко от 200 метра от населено място. Самото огнестрелно средство трябва да е напълно изправно, а боеприпасите, които се използват, да са в срок на годност.

Ловният сезон има своите ограничения

Опитните авджии са наясно, че всяко време на годината е свързано с отстрел на различни видове дивеч. Ловният сезон има своите стриктни ограничения по отношение на преследването на конкретни животински видове, които са свързани със спазване на техния жизнен цикъл и периодите на размножаване. Срокът е строго фиксиран в ловния календар, като неспазването му води до сериозни санкции. Какви са ограниченията?

  • Целогодишен отстрел

Позволено е ловуването за някои видове без рестрикции. В тази категория на подборния отстрел попадат чакал, лисица, бялка, черен пор от дребните бозайници, както и скорец, сврака, сива и посевна врана, чавка при птиците. Най-интересни за ловците в това отношение са представителите на едрия дивеч, които са разрешени за ловуване целогодишно. Това са дивата свиня и муфлонът, но само при подборен лов. 

  • От 1 октомври до средата или края на зимата (31 декември/31 януари/края на февруари)

Обикновено в тази група попадат повечето птици, сред които фазан, токачка, дива патица, някои видове яребица. Но не всички пернати са включени в този времеви диапазон - кекликът и пъдпъдъкът например са разрешени само за два месеца до края на ноември, докато други като гривяка могат да се отстрелват до средата на май.

  • Кога имаме право да ловуваме рогати животни?

Рогатият дивеч не се преследва в края на зимата и през пролетта. Ловуването на елени и сърни в отрязъка от 1 февруари до 30 април е абсолютно забранено, тъй като тогава настъпва размножителния период при тези животни. В останалото време зависи от какъв пол е животното. По женски - кошути, сърни, лопатари, е разрешено да се стреля само в рамките на 3 месеца. При мъжките диапазонът е по-голям, като обхваща 5-6 месеца в рамките на годината.

При подборния лов може да се излезе от рамките на тези ограничения. А какво представлява той? При този тип преследване на дивеч се отстраняват животните с признаци на израждане и лошо развитие, за да се избегне влошаване на качеството на популацията. Убиват се също така болни или понякога ранени животни, при които се смята, че нямат шанс да се възстановят. Но извън тези представители на дивеча във всички останали случаи ловният календар има силата на закон.

 

Съдържение на Guns.bg