Силна ескплозия разтърси шиитска джамия във втория по големина афганистански град Кандахар.

Това съобщи говорител на вътрешното министерство на талибаните, цитиран от местни и световни медии.

Според Кари Сайед Хости властите събират данни за експлозията, станала едва седмица след взрива в джамия, посещавана основно от хазари (шиити), в друг голям град, Кундуз.

Известно е само че има "мнозина убити" - не се появяват официални данни от временното правителство на талибаните на този етап. Телевизия "Ал Джазира", която поддържа близки контакти с движението (Катар е ключов посредник между него и Запада), обаче говори за най-малко 16 убити и 32-ма ранени.

И предишната експлозия, в Кундуз, бе по време на петъчна молитва; близо 100 души бяха убити. За нея отговорност пое "Ислямска държава - провинция Хорасан", основен враг на талибаните, след като Съединените щати се изтеглиха от Афганистан, а движението се върна на власт.

През почивните дни делегация на талибаните се срещна с американски, британски и други представители в катарската столица Доха. Макар сътрудничеството в борбата с тероризма да бе обявено като част от дневния ред (заедно с възможностите за признаване на новата власт), талибаните отказаха помощ от САЩ в борбата срещу клона на "Ислямска държава".

Дневник