Запазване на "дълговата спирачка" и отказ от електроцентралите на въглища до 2030 г. са част от договореностите, постигнати в предварителния диалог между социалдемократите, зелените и либералите за съставянето на коалиция.

Това съобщава агенция "Ройтерс", като цитира документ от разговорите им, до който е получила достъп. Днес представителите на трите партии потвърдиха на пресконференция, че след като са изгладили най-големите си различия, имат желание да продължат формалната част от преговорите. Потвърждението от партиите обаче трябва да дойде в понеделник.

В коалицията има съгласие два процента от земята да се ползва за вятърни мощности, всички подходящи покриви да се оборудват със соларни панели и да се спестят бюрократичните спънки наполовина.

"Ново начало е възможно, ако трите партии се обединят" в ново коалиционно правителство, обяви вероятният бъдещ канцлер Олаф Шолц. Ако преговорите - които може да отнемат седмици или месеци - се увенчаят с успех, Германия за пръв път ще има трипартийна коалиция на национално ниво, в момент на спад за досегашните "народни", масови партии (християндемократи, социалдемократи) и възход на сили като зелените.

Сигнал за увеличената тежест на зелените е споразумението за край на въглищната енергия до 2030 г., след като либералите настояваха това да стане по-рано, съгласно предишните планове (2038 г.). Друг постигнат компромис е минималната заплата да достигне 12 евро на час и да не повишава пенсионната възраст, нито да съкращава пенсиите.

Трите партии се бяха договорили първо да изгладят големите си различия - например за енергетиката, климата и минималната заплата. Според днешните изявления най-големите пропасти могат да се преодолеят. "Ако толкова различни партии могат да се споразумеят за общите предизвикателства и решения, това ще е възможност да обединим страната си... шанс евентуална коалиция да е по-голяма от сбора на съставните части", каза Линднер.

Дневник