За седми път от началото на независимостта от Югославия македонците отиват до урните днес. Надпреварата ще е оспорвана, защото залогът в нея са позициите на управляващите социалдемократи на Зоран Заев, а с тях, макар и косвено - и начинът, по който ще се развият отношенията с България.

В последните седмици София и Скопие разговарят за различията в двустранния спор, спънал македонската интеграция, основно под натиск от Европейския съюз (и със заявка за натиск от Съединените щати), но и в плен на предизборните си кампании.

В Северна Македония още от първия тур се очаква оспорвана надпревара между Социалдемократическия съюз (СДСМ) на Заев и ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски. Последните проучвания дадоха известна преднина на СДСМ, но в други води опозицията; разликата обикновено е няколко процентни пункта. Промяна в ключови градове може да засили увереността на консерваторите да се противопоставят на основни политики на Заев, включително на опитите за диалог с България.

С особен интерес ще се наблюдава сблъсъкът за Скопие между настоящия кмет Петре Шилегов - кадър на СДСМ - независимата, но подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ Даниела Арсовска. Темите, по които тези и други опоненти спорят, са основно местни - свързани най-вече с инфраструктурата и подобряването на жизнения стандарт на гражданите - но и с теми като справянето с коронавирусната криза. В Гостивар кандидатите обсъждаха и нуждата да се промени Законът за местното самоуправление, за да имат общините повече правомощия да действат при влошена здравна обстановка.

България, която бе национална тема покрай взаимните нападки в нарушения на Договора за добросъседство и на правата на българите в Северна Македония, присъстваше най-вече в отделни коментари на партийни лидери при включването им в кампанийни събития.

Коалиционните партньори - СДСМ и Демократичния съюз за интеграция (ДУИ) на Али Ахмети - се подкрепят в хода на кампанията, заедно с две по-малки албански партии, "Беса" (която сключи със Заев първото предизборно споразумение между македонска и албанска партия преди миналогодишния парламентарен вот). Те се явяват със самостоятелни кандидати на първия тур, но ще си помагат открито на балотажите на 31 октомври.

Сходен съюз изгради ВМРО-ДПМНЕ с "Алианс на албанците - Алтернатива". Последната - също като ДУИ етническа албанска - партия се съсредоточи върху критиките към основния си противник в албанския блок.

Новото в тези избори са скенерите за идентификация с пръстови отпечатъци на гласоподавателите, каквито ВМРО-ДПМНЕ поиска да има, за да не се стига до измами. В експертните среди имаше критики към тези устройства, защото бяха доставени от Германия в последния момент и нямаше време за тестове.

Дневник