Германия продължава да е начело в списъка на Европейския съюз на страните с най-голям брой молби за убежище, съобщава вестник "Велт ам Зомтаг", като се позова на доклад на Европейския орган за подкрепа в областта на убежището.

Според документа, от януари до септември в германската Федерална служба по миграция са подадени 100 278 молби за убежище, което е с 35,2% повече в сравнение със същия период на миналата година. В същото време само през септември в Германия са регистрирани 13 849 заявления. Уточнява се, че повечето молби са подадени от лица, търсещи убежище от Сирия, Афганистан и Ирак.

Според публикацията на второ място по брой молби за първите девет месеца на тази година се нарежда Франция (54 105), следвана от Испания (41 799), Италия (37 492) и Австрия (22 928).

В допълнение към традиционните маршрути на нелегалната миграция към страните от ЕС, минаващи през Италия, Гърция и Испания, както подчертава вестникът, сега има и нов маршрут през територията на Беларус. Така например по-рано германската федерална полиция съобщи, че от началото на август в Германия са пристигнали над 4300 нелегални мигранти през Беларус (през територията на Полша). И броят им вероятно ще се увеличава.

Днес.бг