Независимият консерватор Петер Марки-Зай спечели първичните избори на унгарската опозиция, които ще определят кандидата на коалицията от шест партии, който ще се изправи срещу десния популист Виктор Орбан на изборите следващата пролет, предаде Франс прес.

Марки-Зай, кмет на малък град, спечели на втория кръг срещу социалдемократката Клара Добрев, която призна поражението си вчера вечерта. След преброяването на около 98 на сто от гласовете, съперникът й водеше с 13 процента.

Победата ми е "революция на обикновените хора", заяви Марки-Зай, призовавайки поддръжниците на всички опозиционни партии да го подкрепят на изборите, насрочени за април.

"Виктор Орбан не трябва да се страхува от мен, а от всички вас", подчерта той пред поддръжниците си.

С победата си Марки-Зай получава подкрепата на шестте водещи опозиционни партии, които покриват политическия спектър от леви, през умерени, до десни. Партиите обещаха да оставят настрани идеологическите си различия и да подкрепят един единствен лидер, който да се изправи срещу кандидата на управляващата партия "ФИДЕС".

Според тях подобно сътрудничество е единственият начин да се преодолее небалансираната медийна среда и разработена от управляващите избирателна система, която според опозицията я поставя в неизгодно положение.

Марки-Зай се яви на първичните избори като независим кандидат без политическа или финансова подкрепа от шестте големи партии. Баща на седем деца, той се самоопределя като консервативен християнин, но заявява, че ще може да мобилизира избиратели от целия политически спектър, включително недоволни поддръжници на "ФИДЕС".

Той заяви в интервю за АП, че ще работи с членове на всички партии от опозиционната коалиция срещу "корумпираната диктатура на Орбан".

"Много доволни сме и се надяваме силни, че догодина ще покажем, че можем да изградим коалиция, която да промени историята на Унгария", подчерта победителят.

Общо 662 016 поддръжници на опозицията гласуваха на първите първични избори в централноевропейската страна.

Дир.бг