България заема 88-мо място сред 104 страни в ново международно проучване на "Галъп", озаглавено "Световен доклад за щастието" (World Happiness Report) – 2018-2020 г., предаде БГНЕС.

България (с 5266 точки) е изпреварила Албания (5117) и Северна Македония 5101), които са съответно на 93-то и 94-то място. Турция заема последното 104-то място (4948). Други балкански страни в класацията са: Гърция е на 68-мо, Сърбия – на 48-мо, Косово – на 33-то, Словения – на 29-то и др.

Страната ни е още по-надолу в класацията в сравнение с миналата година - 56-то място с 5598 точки.

Заключенията на доклада се базират на достъп до качествено здравеопазване, дълголетие, финансова стабилност, свобода, социални връзки. Критерият, по който се оценява нивото на щастие на една нация е, както е наречен в доклада, "средната национална оценка на живота".

Тази година екипът изследва ефектите и от СOVID-19 върху качеството на живот на хората. Взимат се предвид психичното здраве, социалното взаимодействие, безопасността на работното място и реакцията на правителството на пандемията.

Финландия за трета поредна година заема първото място за страната с най-щастливи жители с резултат от 7889 точки. Финландия отново изпреварва други нации, когато става дума за фактори като социална подкрепа, продължителност на живота, свобода, възприятие за корупция и антиутопия.

Втора е Исландия с жители, които се радват на качество на живот (издигайки се от четвърто място през 2020 г.).

Трета е Дания, която пада от второто място.

Швейцария е четвърта със стабилен и висок БВП, който предлага на своите жители финансова сигурност.

Петорката затваря Нидерландия, дом на много щастливи местни жители.

Днес.бг