Съоснователите на приложението "Робинхуд" (Robinhood) Влад Тенев и Байджу Бхат, както и създателят на криптовалутата етериум Виталик Бутерин са включени във виртуалната зала на славата на списание "Форбс" в класацията "30 под 30", се посочва на сайта на изданието.

Заедно с Бхат, негов състудент от университета Станфорд, Тенев пуска приложението за търговия с акции без комисиони през 2013 г., което оттогава революционализира борсовата търговия, отбелязва "Форбс". Когато двамата предприемачи дебютират в класацията "под 30", стартъпът им е оценяван на 250 милиона долара. Приложението "Робинхуд", което вече има 22 милиона потребители, пусна акциите си на борсата през юли и в момента има пазарна капитализация от 25 млрд. долара, а двамата му съоснователи са милиардери, предава и БТА.

"Когато съоснователите дебютираха в (класацията) "Под 30", стартъпът се оценяваше на 250 млн. "Робинхуд", който се гордее с над 22 млн. профила, излезе на борсата през юли и наскоро удари пазарна капитализация от 25 млрд. И двамата съоснователи са милиардери", се казва в представянето на Тенев.

Цитатът, с който двамата с Бхат са представени на началната страница, е:

    "Младите не чувстваха, че светът на инвестициите е за тях. Изградихме "Робинхуд" за такъв клиент."

Към 1 декември "Форбс" оценява състоянието на Тенев на 1.6 млрд. долара. По-рано тази година той вече бе обявен за най-богатия българин.

Дневник