Учени обявиха, че са открили перфектно запазен ембрион на динозавър, който се е подготвял да се излюпи от яйцето си, точно като пиле.

Ембрионът е открит в Гуанджоу в Южен Китай и изследователите смятат, че е на поне 66 милиона години, съобщава списание „Science”.
Смята се, че става въпрос за беззъб динозавър теропод или овирапторозавър и е наречен Бейби Инлян.

Ученият д-р Фион Вайсум Ма каза, че това е "най-добрият ембрион на динозавър, откриван някога в историята".

Откритието даде на изследователите по-добро разбиране за връзката между динозаврите и съвременните птици. Вкаменелостите показват, че ембрионът е бил в извита позиция, известна като "прибиране" - поведение, което се наблюдава при птиците малко преди да се излюпят.

„Това показва, че подобно поведение на съвременните птици за първи път е еволюирало и е възникнало сред техните предци динозаври“, каза д-р Ма.
Овирапторозаври, което означава „гущери крадци на яйца“, са били пернати динозаври, живели на територията на днешна Азия и Северна Америка през периода на късната креда – между 100 милиона и 66 милиона години.

Палеонтологът проф. Стив Брусат, който също е част от изследователския екип, написа в Туитър, че това е „една от най-изумителните вкаменелости на динозаври“, които някога е виждал, и че ембрионът е на ръба на излюпването.

Дарик