Християните по целия свят празнуват днес един от най-светлите семейни религиозни празници - Бъдни вечер. Празникът е посветен на дома, огнището, семейството и на починалите предци.

По традиция семейството се събира, за да дочака заедно в тихата и свята нощ мига на раждането в плът на Божия син, който идва при хората, за да изкупи греховете им.

Празнични служения ще има във всички храмове в страната, а мерките срещу разпространението на коронавируса са сведени до спазване на дистанция и носене на маски в църквите.

Трапезата

Бъдни вечер има важно място в българския обреден календар и е свързан с множество ритуали. Традицията повелява вечерята да започне с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, за да се прогонят злите духове.

Стопанинът чете молитва, после разчупва питата с парата и първото парче от нея оставя пред иконата - за Богородица. Вторият къшей е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината. Според обичая по време на яденето не се става, за да не си тръгне берекетът от къщата.

Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

На Бъдни вечер завършват 40-дневните коледни пости. Върху трапезата се нареждат нечетен брой постни ястия - 7, 9 или 11. Сред тях са пълнени чушки с ориз, сарми, боб, леща, варено жито, баница с тиква, ошав. Според традицията колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината.

Според народната традиция стопанката слага под масата слама, която замества сламата в яслата на новородения Христос. Тя не се изхвърля, а се поставя в градината под плодните дръвчета, за да раждат повече. Не се изхвърля и пепелта от бъдника - голямо дърво, което гори в огнището цяла нощ, за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина.

Елхата

Днешната коледна елха замества бъдника - пън от плодовито дърво, който традиционно гори цяла нощ на 24 срещу 25 декември в огнището, за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина. По горенето на бъдника се гадае и каква ще е годината.

Елхата със запалените свещи символизира този обред. Основните цветове на украсата й са червено, жълто, златно - цветовете на слънцето и на огъня, а запалените свещи са като искрици от горящия бъдник.

Тази вечер е начало на празненството, славещо Христовото рождение. Църквата чества и света преподобна мъченица Евгения.

Дневник