Първото изпратено текстово съобщение, което гласи "Весела Коледа", беше продадено във вторник за 107 хил. евро в аукционна къща в Париж, предаде "Ройтерс".

SMS-ът, изпратен на 3 декември 1992 г., беше обявен на търг от британската телекомуникационна компания "Водафон".

Инженерът от "Водафон" Нийл Папуърт изпраща есемес от компютъра си до мениджър в Обединеното кралство.

Той го получава на телефона си "Орбител", който тежи два килограма - подобен на настолен телефон, но безжичен и с дръжка.

Според Максимилиен Агют, директор по развитието в аукционната къща Aguttes, решението да се изпрати текстът "Весела Коледа" е, защото компанията се занимавала тъкмо в момента със събития, свързани с края на годината.

"Незаменими токени" (категорията, в която е продадено съобщението), или NFT, са вид дигитален актив, който набра популярност тази година.

Произведенията на изкуството от този тип се продават за милиони долари.

Търгувани от около 2017 г., тези цифрови обекти, от изображения до видео, музика и текст, съществуват в блокчейн или запис на транзакции, съхранявани на компютри в мрежа. Всеки NFT има уникален цифров подпис.

Продажбата на нематериални стоки не е законна във Франция и затова аукционната къща е опаковала текстовото съобщение в цифрова рамка, показвайки кода и комуникационния протокол, каза Агют.

Купувачът ще получи копието на оригиналния комуникационен протокол, който е изпратил SMS-а. Приходите ще отидат във Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Дневник