Християнският свят отбелязва днес един от най-светлите празници - Рождество Христово, денят, когато се е родил Божият син Исус Христос.

Според евангелския разказ малко преди раждането на Исус майка му Мария и съпругът ѝ Йосиф пристигнали от Назарет във Витлеем - родното място на Йосиф. По това време по заповед на римския император течало преброяване на населението и всеки трябвало да се запише там, откъдето е родът му. Тъй като градчето било препълнено и не намерили място в странноприемница, Мария и Йосиф се подслонили в пещера в покрайнините, където пастирите затваряли овцете. Там се родил Исус. В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина - ангел се явил на намиращите се наблизо пастири и съобщил, че на света е дошъл Спасителя: "И рече им Ангелът: не бойте се: ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, който е Христос Господ; и ето ви белег: ще намерите Младенец повит, лежащ в ясли. И внезапно се яви с Ангела многобройно воинство небесно, което хвалеше Бога и казваше: слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Евангелие от Лука).

Витлеемските пастири били първите, които се поклонили на Исус. След тях били тримата влъхви - източни мъдреци, които следвали изгрялата на Изток звезда, за да отдадат почит на Спасителя. Те поднесли злато, смирна и тамян на Младенеца, чието идване на земята отбелязва началото на новата ера.

Имен ден днес празнуват Христо, Христина, Христофор, Младен, Радомир, Радослав, Радостин.

Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.

По традиция семействата се събират за празника, за да отбележат Рождество и с него надеждата за ново и светло начало. Постите свършват и трапезата вече включва месни и млечни ястия.

Ой, Коледо, мой Коледо

Според народните традиции Коледа започва още от полунощ с обичая коледуване. В него участниците са само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Всички носят едно общо име, което в различните говори е различно - коледари, коладници, коледаре, коледници.

Още на Игнажден те си избират водач (станеник, старец) и се организират по групи по 10-15 души. В групата има и по-малки момчета, които обикновено се движат пред коледарите и известяват стопаните за тяхното идване.


Коледарите се обличат в традиционно празнично облекло със специална украса на калпаците. От полунощ до сутринта те обикалят домовете. По пътя, пред вратата и в къщата пеят специални обредни песни. Има песен за всеки от семейството - от най-възрастния до най-малкия. Песните са за здраве и дълъг живот, за имот, плодородие и благополучие, късмет, любов, щастие и добра среща, за радост, игри и веселия.

Дневник