Пристанището на Палма на остров Майорка - едно от най-посещаваните от круизни кораби в Средиземно море, ограничава броя им. Решението на властите на Балеарските острови се смята за първото от този тип в Испания.

Според него от началото на новата година не повече от 3 круизни кораба - когато това е възможно - ще могат да акостират дневно, като само един от тях ще може да е с повече от пет хиляди души на борда.

Анализът показва, че в сравнение с 2019 г. това означава 13% по-малко гости, но и по-добра околна среда и защита на стария град от тълпи туристи. В дни, когато в порта влизат по 8 круизни кораба, на брега слизат над 22 хиляди души.

Последната година преди пандемията архипелагът е бил посетен от повече от 2.6 милиона туристи, пристигнали с круизните кораби. Тогава 25 организации обединиха силите си в кампания за рязко намаляване на позволеното акостиране. Те искаха не повече от 1 кораб и максимум 4 хиляди души на ден. В декларацията им се казваше, че туризмът с мегакораби се разраства по нежелан и неусточив начин за Палма, нанася екощети и внася напрежение в обществото, а градското пространство и историческите забележителности са заприличали на увеселителен парк.

От някои сектори на икономиката се възпротивиха, други критикуваха ограничението, че е твърде слабо, но 5-годишната сделка в крайна сметка щеше да е невъзможна без съгласието на повечето участници в туристическия бизнес.

Заявката за акостиране обикновено се подава месеци по-рано. Съгласно новите правила изключения ще се правят за не повече от 20 дни в годината, за да се изпълняват вече сключени договори. В тези дни ще е позволено пристигането на не повече от 4 кораба, а седмичният брой туристи не трябва да надхвърля 59 500.

Проучване на порт Палма от 2015 г. показа, че круизният туризъм захранва над 5500 работни места и вкарва 256 милиона евро в района, пряко и косвено.

Дневник