10 кг готова сушена марихуана, 1200 броя обрани растения, както и 400 растения в саксии са открити в четири хладилни ремаркета в двора на старата мелница в село Златна нива, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна.

По-късно по случая пресконференция на място дадоха директорът на ОД на МВР-Шумен ст. комисар Георги Гендов и говорителят на Окръжна прокуратура прок. Орлин Куздов.

Задържани са петима души. Групата е била следена от лятото на миналата година, когато 35-годишен варненец купил старата база и в двора й сложил 4 хладилни ремаркета. Вчера рано сутринта криминалисти пристъпили към акция в помещения в сградата и в ремаркетата. Задържали двама мъже на 34 и 48 години от София и Ловеч, 21-годишна жена от софийското село Бистрица и 28-годишна жена от Варна. Малко по-късно арестували и собственика на базата.

При извършения оглед било установено, че в хладилните полуремаркета се гледат над 600 саксии с растения от рода на конопа. Част от тях под формата на разсад, останалите в различен стадий на развитие и зрялост. Четирите помещения били оборудвани с лампи, системи за поливане, вентилация, контрол на въздуха и температурата. Ползвани са препарати за стимулиране на растежа им. В стопанска постройка било намерено специално изградено за целта помещение, обособено за сушене на зелена листна маса.

Марихуаната е на стойност около 65 хил. лв., обясни прокурор Куздов.

Окръжна прокуратура е повдигнала обвинения за произвеждане и държане на наркотични вещества в големи размери с цел разпространение.

ШУМ.БГ