Компанията BlackBerry Ltd спря услугата за прочутите си смартфони с клавиатура като на компютър, превърнали се в началото на века в емблема на бизнесмени и политици. Това е краят на мобилните устройства с QWERTY стандарт на бутоните, изместени от пазара от смартфоните с тъчскрийн.

Няма новина в днешното събитие, защото решението е от 2020 г., когато бе съобщено, че от 4 януари устройствата няма да могат да приемат и изпращат информация и съобщения, както и няма да стават за водене на разговори.

BlackBerry имаше армия от фенове и бе една от първите в използването на електронна поща, заснемане изобразеното на екрана и кодирани месинджъри. През последните години тя се насочи към програми за киберсигурност и операционни системи за автомобили.

Спирането на собственото производство бе обявено 14 години след първите BlackBerry телефони от 2002 г.

Компанията продължава да има проблеми в САЩ, където в понеделник не успя да убеди съдия да отхвърли иск с твърдение, че е преувеличавала успеха и доходността от смартфоните с операционна система BlackBerry 10 OS. Делото по груповия иск от акционери може да започне през есента.

Дневник