На 6 януари църквата чества Кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител във водите на река Йордан.

Според евангелския разказ в петнадесетата година от царуването на император Тиберий (14-37 г.) в Йорданската пустиня проповядвал последният старозаветен пророк - св. Йоан Кръстител, наречен още Предтеча. Той възвестявал идването на дългоочаквания Месия и призовавал към покаяние. Онези, които се каели и изповядвали греховете си били кръщавани в река Йордан, за да се пречистят. Исус Христос също бил кръстен от св. Йоан във водите на реката. Тогава Спасителят бил на около тридесет години.

Докато се молел, небето се отворило, Светият Дух слязъл в образа на гълъб над него, а от висините се чул глас:

    "Ти си Моят Син възлюбен; в Тебе е Моето благоволение!"

Евангелие на Лука

За църквата това е третият по значимост християнски празник след Рождеството и Възкресението на Исус. Нарича се Богоявление, тъй като за първи път при кръщението на спасителя Бог се открива на света в своите три неразделни лица - Отец, Син и Дух Свети.

Нощта, в която водата се пречиства

Поверието гласи, че в нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бога това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата се пречиства и след това придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.

Според обичая всички участват в освещаването на водата, а след празнична черковна служба свещеникът хвърля светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят, въпреки студа и ниската температура, и се надпреварват кой пръв ще го достигне. Който извади кръста, бива честит и здрав през цялата година.

По традиция на този ден се извършва Богоявленски водосвет и освещаване на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. В столицата водосветът по традиция ще е в катедралата "Св. Александър Невски", а след това на площада пред храма ще бъдат осветени бойните знамена.

В ритуала, който започва в 11 ч., ще участва президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев. Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин. Ритуали ще има и в други градове.

Йордановден

 

В народната традиция празникът е известен като Йордановден. Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Йордан, Йорданка, Дана, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божа, Божанa.

Йордан и Йорданка са сред най-разпространените имена в България, сочат данните на Националния статистически институт. Според информация от 2021 г. над 46 хил. мъже и близо 35 хил. жени в страната носят тези имена, а имениците днес са общо над 130 хил. души.

Дневник