Германската компания БВМ показа на голямото изложение за потребителска електроника в Лас Вегас автомобил, който променя цвета на купето само натискането на един бутон. Концептуалният модел, демонстриран на Consumer Electronics Show (CES, използва т.нар. електронно мастило.

BMW iX Flow е покрит с материал, който обикновено се прилага в електронните четци. Когато е стимулиран с електрически сигнали, подавани от специално приложение в мобилния телефон, той приема различни очертания в сиво и бяло.

"Това е действителна ефективна промяна на цвета с използването на E Ink", обяснява инженер Стела Кларк от изследователски екип на БВМ. "Така че взехме този материал, който прилича на дебела хартия, и трябваше да се справим с предизвикателството да го приложим върху триизмерен обект като тази кола."

Електрическите сигнали изкарват на повърхността различни пигменти, което кара автомобила да изглежда с различни нюанси и дизайн, включително като се появяват ленти в спортен стил. На CES бе демонстриран само модел, превключващ между сиво и бяло, но според създателите технологията може да се разшири и да покрива спектър от цветове.

Според Кларк в бъдеще промените ще се контролират от бутон на таблото или просто с жест с ръка.

За поддържането на цвета и шарката, избрани от собственика, няма нужда от електрическо захранване, твърдят от БВМ.

"Любимото ми приложение е да се използва цвят за отразяване на слънчевата светлина. В горещ слънчев ден може да я направите бяла, в студен - да превключите на черно, за да привлича повече топлина", обяснява Кларк.

Дневник