Датата 4 февруари 1997 г. остана в новата българска история с развръзката на една от най-големите политически кризи в страната. Тя беше предизвикана от икономическия крах на държавата при кабинета на Жан Виденов, последван от оставка и масови протести срещу опитите на БСП да остане на власт с ново правителство.

На 4 февруари 1997 г. наследникът на Виденов начело на БСП - Георги Първанов, и номинираният от партията за министър-председател Николай Добрев, върнаха неизпълнен връчения им на 28 януари мандат за съставяне на второ правителство на левицата и обявиха съгласието на БСП за свикване на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г.

Решението дойде след едномесечни многохилядни демонстрации в центъра на София, започнали с разбиването на сградата на Народното събрание на 10 януари 1997 г. Страната беше блокирана от национална стачка, обявена от синдикатите.

Свиканото от президента Петър Стоянов заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) завърши с решение за дата на изборите и за назначаване на служебно правителство от току що встъпилия в длъжност държавен глава.

Повече за случилото може да се прочете в стенограмата от заседанието на 4 февруари 1997 г. Документът беше разсекретен през 2002 г. от Георги Първанов в качеството му вече на президент.

Първанов и Добрев бяха обвинявани от свои съпартийци за отказа да съставят второ правителство на БСП и дори наричани "предатели". Двамата отговаряха, че решението им е било компромис в името на националното съгласие.

Години по-късно Първанов разказа, че Добрев е имал три варианта за кабинет. Уточни, че първият от тях бил "изключително експертен и добър", но съгласилите се да станат министри постепенно се отказвали заради натиск, без да назове откъде е идвал натискът.

Николай Добрев почина през 1999 г. През 2001 г. Георги Първанов стана президент. След два мандата на поста напусна БСП и основа своя формация - АБВ. Тя беше коалиционен партньор в управлението с ГЕРБ и "Реформаторския блок" по време на втория кабинет "Борисов" (2014- 2016 г.) и го напусна шест месеца преди оставката на правителството.

Дневник