Непознат досега вид чукоглав червей е открит в Европа. Представителите му, наподобяващи миниатюрни кобри, обитават Франция и Италия и се хранят с охлюви, пише "Лайв сайънс".

Учените са решили да нарекат червеите Humbertium covidum на пандемията от COVID-19, почитайки по този начин паметта на многобройните й жертви. Освен това голяма част от изследването е написано по време на изолация.

Експертите са стигнали до заключението, че хищните червеи са инвазивен вид. Те са донесени в Европа от друг регион и са започнали да превземат местните екосистеми.

Плоските чукоглави червеи се срещат в топлите райони на Азия, но в последно време са започнали да се разпространяват по света чрез търговията с растения, попадайки на нови места заедно с почвата.

Червеите могат да се размножават без партньор. Поради тази причина дори един-единствен екземпляр, пренесен на различно място, може да създаде нова популация. Подобно на други инвазивни видове, те представляват голяма опасност за природата.

Humbertium covidum е открит в Югозападна Франция и Северна Италия, въпреки че видът произхожда от Азия. Според някои сведения негови представители вероятно се срещат и в Русия, Китай и Япония.

Възрастните червеи са дълги едва 3 сантиметра, докато техни сродници могат да достигнат до 40 сантиметра. Малкият размер обяснява защо учените не са ги забелязали досега.

Дарик